Att planera sin trimning

06/08/2023

En stor game changer för mig kom när jag lärde mig att planera min trimning. Det kom när jag lärde mig hur snabbt pälstillväxten kom på mina olika hundar. Jag hittade en del litteratur där jag kunde läsa på om de olika faserna anagen(tillväxt), katagen(övergångsfas) telogen(vilofas) och exogen(fällande). Jag lärde mig också att det finns olika tradition i olika länder hur tidigt i faserna man trimmar. Detta i kombination med att jag började skriva upp i en kalender när jag trimmat, hur mycket och var gjorde att jag fick större kontroll. 

På bilderna nedan kan jag tex konstatera att jag tyvärr missat vad gäller timing när det gäller Ybbes trimning just nu. Hon är anmäld på utställning i slutet av augusti och jag borde ha dragit päls ungefär var tionde dag, var 14e dag men av någon konstig anledning tappade jag bort mig. Däremot skulle Baggis vara i toppform om jag tar honom upp på bordet ett varv i dagarna, men han har ju gått i pension så honom ställer vi bara ut på trappan numera som morfar brukar säga. Men även en kille som bara står snyggt på trappan ska vara snygg i frisyren tycker jag. Klart att han får en stund på bordet också. redan imorgon kanske. 

I kalendern nedan kan vi se att Ybbe har trimmats den 2 augusti och jag vet att efter tre veckor börjar hon få ett nytt lager där jag dragit. Tyvärr är det bara strån som är på väg ut och de blir inte snygga och gör nytta förrän efter fyra veckor. Så inför GDS misstänker jag att vi är "in deep shit", om inte trimningen jag gjorde 6 juli kan göra lite nytta. Eftersom jag skrivit att jag trimmat "allt" så bör det komma ut en hel del men jag är inte säker på att jag kommer att vara nöjd. Som lök på laxen badade min dotter Ybbe för en vecka sedan (efter en olycklig rullning i något "väldoftande") och pälsen poppade ut så att hon såg ut som en liten köttbulle med päls när jag kom hem. Kort sagt, när man inte trimmat oftare än jag gjort här så kommer en period då man missar lager och därmed inte har en hund i topp-päls. Mitt bästa råd är alltså att för det första skaffa en kalender och för det andra att börja notera när du drar och hur mycket. Notera sedan också när du tycker att pälsen är på återväxt. Då skaffar du dig goda möjligheter att kunna planera pälsen och lyckas få en kanonpäls i rätt tid. Någon gång vecka 29 borde jag ha skrivit "snygg som bara den" om Ybbe och sedan dragit av ett lager.

I kalendern kan ni också se att även lilla fröken Oliva Tapper stått på bordet lite. Många undrar när  man ska börja trimma en valp. Jag tycker att valpen ska upp på bordet direkt och börja vänja sig vid att hanteras. Däremot är det inga långa stunder den ska vara där till att börja med. När man fått hem sin valp ska den upp på bordet och få klorna klippta, bli lite borstade, tittade i öronen och munnen, hanterade helt enkelt. För varje gång kommer den att bli mer och mer tillfreds och van. Jag tänker att det det skulle bli tufft för en valp att komma till första riktiga trimningen och inte ha någon bordsvana och sedan vara tvungen att stå där i de tre timmar en vanlig trimning ofta tar. 

Lycka till med era hundar och kom ihåg att det aldrig är för sent att börja göra det man önskat att man gjort från början. Hälsar matten som just nu håller på att träna även sina vuxna hundar att inte vara i soffan ;-)