Tips till valpköpare
Tips till valpköpare
Valpsäkra ditt hem
Innan ni hämtar hem er valp behöver ni se till att hemmet är utan faror för valpen. Tänk på att en valp vill undersöka allt den ser och att den undersöker med hjälp av tänderna, lite likt en haj:-)
Röj undan:
- Elkablar mm får inte vara nåbara för valpen.
- Allt ni vill ska överleva valptiden behöver tas bort.
- Dukar som hänger ner är spännande för en valp att dra i.
- Blommor som kanske är giftiga.
- Vad har ni i trädgården - valpen kan komma att smaka på allt, inte bara morötterna.
Valpsäkra din bil
Det är lag på att hunden ska vara fast förankrad i bilen. Hunden räknas som last. Vi kan välja mellan att ha hunden i en bur, som sitter fast eller i en sele som sitter fast med ett säkerhetsbältet. Burar kan vara kostsamma och välj därför en som passar hunden som vuxen, om ni inte är beredda på att köpa en större inom en snar framtid. Valpen är redan färdigvuxen på höjden vid ca 6 månader. Välj en bur som är krocktestad och av hög kvalitet. Fällbara burar kan bli en dödsfälla för hunden vid en eventuell krock.
MIM och Artfex
Jag har haft burar från MIM och Artfex. Jag gillar MIM bäst eftersom den har en dörr som öppnas i sidled. Artfex dörr öppnas uppåt. MIMs burar är justerbara i längd och kan därför anpassas till flera bliar. På MIMs hemsida finns en bra tabell som talar om vilken bur som passar till vilken bil. Båda burarna håller hög kvalitet och säkerhet. Artfexburen har en platta av trä som överdel vilket kan fungera som trimbord. Jag har faktiskt använt buren som bur på utställningar ovanpå en vagn och det sparade plats i bilen eftersom vi inte behövde ha med utställningsburen också samt att jag fick ett bra trimbord med iom överdelen av buren.
Storlek på bur
Jordbruksverkets regler säger: hundens längd gånger 1,10 Du mäter hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning.Bredd: hundens bröstbredd gånger 2,5.
När jag använde Artfex köpte jag en medium bred, ja de heter faktiskt så.
Jag kan också rekommendera grindar av ett finskt märke som heter Kulkokoira. Grindar är inte lika säkra som burar för hundarna, eftersom de riskerar att åka ut ur bilen via sidofönstren vid en eventuell kollision, men grindarna ger mer utrymme där bak.
Mat till din valp
När ni får hem valpen, vid åtta veckors ålder bör valpen få mat fyra gånger per dag. Vid tolv veckors ålder kan ni börja ge mat tre gånger per dag fram till dess att valpen är 6-7 månader, då börjar ni ge två gånger per dag istället.
Hur ofta
Vid ett års ålder kan man dra ner till ett mål om dagen om man vill, men det går bra med två gånger per dag också. Om du bör ge din hund mat en eller två gånger per dag beror på hundens matintresse. Den totala dagsmängden är dock den samma. En hund som kastar i sig maten mår bättre av att få äta två gånger om dagen och en hund som inte har så stor matlust kan få bättre aptit av att äta endast en gång per dag. OBS! Detta gäller om man ger råmat. OM din hund äter ouppblött torrfoder bör den äta minst två gånger per dag. Detta beror på att mer magsaft bildas hos hundar som äter torrt torrfoder.
Mängd
Alla foder brukar komma med en rekommendation gällande mängd. Detta ska du se som något att utgå ifrån och du kan komma att behöva öka eller minska mängden beroende på din hunds hull. Du kan behöva ge mycket mer foder till en hund som är aktiv och växande.
En åtta veckorsvalp behöver lika stor mängd mat som en vuxen hund. Titta på föräldradjuren och uppskatta hur stor din hund kommer att bli som vuxen. Det är en vuxen hunds storlek man ska utgå ifrån när man bedömer mängden mat valpen ska ha. Utifrån det får du göra förändringar beroende på din valps hull. Man ska inte se revbenen på en valp men den får inte ha så mycket hull att man inte kan känna revbenen när man trycker fingrarna mot revbenen. Komihåg att fördela maten över flera tillfällen per dag.
Under perioden åtta veckor till 1,5 år äter hunden som mest eftersom den växer mycket under denna period. Senare stabiliseras mängden.
Matplats
Eftersom valpen gärna kliver i matskålar så bör skålarna ha lite tyngd. Som vattenskål är det bra med en keramikskål. Plastskålar får repor och samlar bakterier.
Första tiden med valpen
Under den första tiden bör valpen lära känna er i familjen innan ni introducerar vänner och grannar. Det gäller att skapa en trygg plattform för valpen och tänk på att valpen aldrig tidigare har varit utan sin mamma och sina syskon. Lämna den ALDRIG ensam den första tiden. Den första tiden uppför sig alla valpar väl och är försiktiga. Det är en överlevnadsinstinkt som går över när den blivit trygg.
När valpen kommer hem för första gången behöver den få utforska miljön på egen hand, men givetvis under uppsikt. Givetvis har ni valpsäkrat hemmet innan ni tog hem valpen.
Barn och hundar
Gör klart för barnen att de inte bör lyfta eller jaga valpen. Låt valpen välja själv att komma till barnen. Lyft inte valpen i onödan. När man måste lyfta valpen så bör man hålla den så att alla tassarna får kontakt med händerna på den som lyfter och lyftet bör vara långsamt.
En valp eller en vuxen hund är aldrig en leksak och det är alltid den vuxna personens ansvar att se till att umgänget mellan barn och hund går bra.
Sovplats
Innan ni tagit hem valpen behöver ni ha kommit överens om var valpen ska sova och var i huset den får vara. Några alternativ kan vara
- I er säng
- I en egen bädd bredvid er säng. Ett tips är att då sätta kompostgaller runt bädden så att valpen inte vimsar runt och blir orolig. Små utrymmen får valpen att känna sig tryggare.
- Tänk på att valpen aldrig tidigare har varit ensam, så att lämna den ensam i ett annat rum är ingen bra start för valpen. Det kan leda till otrygghet och rädsla för att vara ensam i framtiden.
Öppet fönster för intryck
Under de tre första månaderna av valpens liv är valparna öppna för intryck och det är under den här tiden ni har chansen att prägla hundarna till sociala varelser som tycker att världen är en god plats och att nya människor och hundar är toppen. Valpen präglas starkt under den här tiden och det är viktigt att den får många positiva intryck, men inte för många på en gång. Det är viktigt att den träffar stabila hundar, lugna människor och kanske andra djur.
Rumsren - ett rent helvete?
Valpar är ungefär som barn, när de ätit, lekt eller sovit så är det dags att kissa eller bajsa. Det är upp till dig att vara uppmärksam på när valpen kan vara redo för kiss/bajs. Ta då ut valpen direkt och låt den göra ifrån sig. Ett tips kan vara att träna in ett kommando när hunden kissar. Ha ett och samma ställe ni går till när det är dags och när valpen kissar kan ni säga "kissa" och sedan berömma. Fördelen med att ha ett ord för kissa är att ni kommer att kunna få hunden att kissa på begäran vilket kan vara bekvämt när man är ute och reser eller när det är snöstorm och man vill in snabbt. Bestraffa aldrig valpen om den kissar inne, det är faktiskt ni som inte har varit tillräckligt uppmärksamma.
En haj där hemma
En valp biter aldrig av elakhet. En valp är en baby som undersöker med hjälp av munnen, precis som en mänsklig baby. Dessutom kliar det i tänderna vid tandbytet, runt fyra månaders ålder.
Det är lätt hänt att valpen även undersöker våra händer med sina tänder, men det behöver vi klargöra att det är olämpligt. Genom att vi skriker till med en hög och gäll röst, som imiterar valparnas egna ljud när de kommunicerar smärta med varandra, kommer valpen att förstå att det gjorde ont. Det är upp till oss att vänligt och med ett språk som hunden förstår, tydliggöra var gränserna går. Ett hett tips är att köpa hem tuggben och tuggvänliga leksaker som valpen erbjuds istället för den smaskiga handen.